Brunsviger er noget helt særligt for fynboer (mig). For det første skal det udtales rigtigt, og det er her mange begår den første fejl, endda i første stavelse : "brun", som mange udtaler som farven brun, men som en ægte fynbo vil udtale "brån", som i brunst ;-)
Okay, det har måske ikke så meget med selve smagen af kagen at gøre, men trods alt en væsentlig detalje for en fynbo :)Ikke mindst mener fynboerne selv, at kagen stammer fra Fyn. Jeg er selv vokset op med kagen, som vi altid spiste når der var fødselsdag - gerne med slik og flag på.
Den rigtige opskrift har jeg ledt længe efter - fordi fyldet på mange hjemmebagte brunsvigere bliver hård og giver belægning i munden. Fejlen består i, at man bruger margarine i stedet for smør og at man "glemmer" kagecremen i fyldet. Ligeledes skal man sikre sig, at selve dejen får den rigtige konsistens (mængden af mel afhænger af kvaliteten). Det nærmeste jeg pt er kommet er denne opskrift fra dk-kogebogen, som jeg faktisk er ret begejstret for.
Meyer foreslår faktisk, at man putter kanel og marcipan i, hvilket er hellig brøde. Det er simpelthen ikke en "rigtig" brunsviger for mig ;)
500 g. hvedemel (afhængigt af melets kvalitet)
50 g. smør
50 g. sukker
0,5 tsk. salt
50 g. gær
3 dl. sødmælk
Kagecreme
- den lette: 0,5 brev Marizena kagecreme rørt op med 3 dl. sødmælk
- den avancerede: hjemmelavet kagecreme
Fyld:
150 g. smør
300 g. brun farin
Lun mælken, opløs gæren heri. Tilsæt salt, sukker, blødt smør og mel og ælt dejen godt igennem på din køkkenmaskine. Dejen skal være godt klistret. Drys lidt mel over og stil til hævning ½ time.
Hæld 2 dl. mælk op i en skål. Drys de 45 g. cremepulver ned i mælken, mens der røres med en elpisker. Pisk i 2 minutter.
Rør det bløde smør sammen med farinen og vend kagecremen heri.
Rul dejen ud og læg den i en bradepande (Enten skal man rulle drejen meget jævnt ud for at fyldet fordeler sig ensartet over kagen - ellers kan man lave nogle kontrollere huller, som fyldet samler sig i.
Hæld fyldet ud over kagen og bag den ved 175 grader C. alm. ovn i cirka 25 minutter.
Bradepandestørrelse ca. 35x40, den store bradepande fra ovnen.
De første billeder er fra sommerhushygge med brormand og Michelle ;)


Wow hvor ser det både hyggeligt og lækkert ud malle! Jeg elsker at følge din blog!!!
SvarSletTak, Anne! Og jeg elsker at følge din!! :P
SvarSlet